ГоловнаНовини11.07.2022, 09:54

Знай де грати!

З початку діяльності Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей від гравців отримано чимало повідомлень про порушення у сфері азартних ігор, з аналізу яких встановлено, що значна кількість заявників беруть участь в азартних іграх, які організовані без отримання відповідної ліцензії.

Які можливі наслідки такої гри і чому слід брати участь тільки в тих азартних іграх, що проводяться на підставі отриманої ліцензії?

Кожен суб’єкт господарювання у сфері азартних ігор, здійснюючи діяльність на території України на підставі відповідної ліцензії, зобов’язаний дотримуватись вимог законодавства, зокрема Принципів відповідальної гри, сплачувати податки (платежі) до бюджету, що в умовах сьогодення на фоні повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України є вкрай важливим для поповнення державної скарбниці, з якої виплачується заробітна плата захисникам, а також для належного захисту державою прав гравців.

Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей постійно ведеться робота по запобіганню та виявленню порушень законодавства у сфері організації та проведення азартних ігор. Станом на 01.06.2022 виявлено 1570 вебсайтів, які здійснюють діяльність у сері азартних ігор та 55 вебсайтів, які здійснюють діяльність з проведення лотерей на території України нелегально. Зокрема КРАІЛ встановлено низку російських вебсайтів, які надають послуги без відповідної ліцензії.

Загалом, до правоохоронних органів для вжиття заходів направлено інформацію про 1625 нелегальних вебсайтів.

Тож участь в азартних іграх, які організовані без отримання відповідної ліцензії, приносить прибуток правопорушникам, а не поповнює бюджет України та можливо, і наповнює бюджет російської федерації, з якого держава-окупант здійснює фінансування військових дій та тероризму на території України. Крім того, значно обмежуються державні механізми захисту порушених прав гравців. 

Як дізнатись, чи легально організовані азартні ігри?

Відповідно до вимог законодавства організатор азартних ігор зобов’язаний розмістити у гральному закладі у доступному для гравців та відвідувачів місці відомості про рішення про видачу ліцензії (дата та номер рішення, строк дії ліцензії) на організацію та проведення азартних ігор, правила організатора азартних ігор, правила відвідування грального закладу, правила проведення азартних ігор, викладені державною мовою та переведені на англійську мову, повідомлення щодо можливого програшу та втрати коштів.

Організатор азартних ігор у мережі Інтернет має забезпечити наявність на вебсайті достовірної інформації, зокрема: повне найменування організатора азартних ігор згідно з установчими документами; місцезнаходження організатора азартних ігор згідно з реєстраційними документами та інформацією про фактичне місцезнаходження; ідентифікаційний код організатора азартних ігор; відомості про ліцензію (номер (за наявності), дата та номер рішення, строк дії ліцензії); правила організатора азартних ігор та правила участі в азартній грі; порядок і строки виплати (видачі) виграшів (призів); інформація про мобільні додатки та інше гральне обладнання, що використовується організатором азартних ігор тощо.

Тобто організатор азартних ігор, який отримав відповідну ліцензію і працює легально, зобов’язаний розмістити відомості про отриману ліцензію у доступному для гравців та відвідувачів місці.

Перевірити відомості про видані ліцензії та достовірність документів завжди можна на офіційному вебсайті КРАІЛ в інформаційному блоці «Реєстри та переліки».

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...