ГоловнаНовини08.12.2021, 20:41

Повідомлення про набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2021 року № 1263 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей»

Повідомляємо про набрання чинності 08.12.2021 постанови Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2021 року № 1263 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей» (далі – постанова), яка опублікована в офіційному друкованому виданні (газета «Урядовий кур’єр» № 236 від 08.12.2021).

Метою прийняття постанови є визначення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю).

Згідно з частиною сьомою статті 10 Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» державний нагляд (контроль) за ринком азартних ігор здійснюється в порядку, передбаченому Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» з урахуванням особливостей, передбачених Законом.

Відповідно до частини другої статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності орган державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначає у віднесеній до його відання сфері критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), які затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням органу державного нагляду (контролю).

Постановою визначено:

  1. Єдині критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор у кількості чотирьох (4) критеріїв, а саме:
 - вид діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор;
 - порушення вимог законодавства, стандартів і нормативно-правових актів у сфері організації та проведення азартних ігор (за останні три роки, що передують плановому періоду);
 - кількість у суб’єкта господарювання місць провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор;
 - кількість позапланових заходів державного нагляду (контролю), здійснених щодо суб’єкта господарювання протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду та за результатами яких встановлені порушення у сфері організації та проведення азартних ігор.
  1. Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, а саме:

Подія, що містить ризик настання негативних наслідків

Негативний наслідок
1. Недотримання принципів відповідальної гри – зростання серед населення кількості осіб із вираженою ігровою залежністю (лудоманією)

2. Діяльність суб’єкта господарювання, що призвела до порушення прав і законних інтересів громадян

– моральна шкода, заподіяна окремим фізичним особам

– негативний вплив на соціальні відносини

3. Незабезпечення дотримання однакових для всіх гравців умов азартної гри

– матеріальна шкода, заподіяна окремим фізичним особам;

– негативний вплив на соціальні відносини

  1. До кожного критерію показники та кількість балів за кожним показником.
  2. Шкалу балів за ступенями ризиків та періодичність здійснення планових заходів також за ступенями ризиків:

Шкала балів

Ступінь ризику

Періодичність здійснення планових заходів

від 41 до 100 балів

високий

не частіше одного разу на рік

від 21 до 40 балів

середній

не частіше одного разу на два роки

від 0 до 20 балів

незначний

не частіше одного разу на три роки

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...